27 Eylül 2010 Pazartesi

Memur bey biraz daha at eti alırmısınız??!


''Biz ailecek at eti yiyoruz, kızım 18 yaşında. Onu hep at etiyle besledim, son derece sağlıklı boylu poslu! At eti yararlıdır..'' Bu sözler karşısında dumura uğrayan polis memuru ağılda kesilmek üzere bekleyen zavallı atı merkeze götürmek üzere hazırlıklarına devam ederken esas dumuru adamın kendisine at eti ikram etmesiyle yaşıyor..'' Memur bey lütfen ikramımızı kabul edin!'' Ekrana bakarken yuh! dedim..
İkram ediyor bide.. Bambaşkadır Türk insanının misafirperverliği. Haklıdır da! Asla taviz vermez:))
Bu arada sahi nedir bu at eti, eşek eti? Neden yenmez? Çeşitli kültürlerde her ikisininde yendiğine şahit oldum. Örneğin Eşek eti Çinde bulabileceğiniz en pahalı ve en önemli yemek! Özel bir davette masanın ortasında yer alır. Yemek istemeyincede oo! en pahalı yemek bu! Kedi-Köpek hiç görmedim sokaklarda, onlarıda yiyorlardı nasılsa..Biyolojik açıdan değerlendirdiğimizde etçil hayvanların etinin çokta sağlıklı olmadığını rahatça söyleyebilirim. Peki at? Bunun tamamen duygusal nedenlerden kaynaklandığınını düşünüyorum.
                          
Türk kültüründe (aynı zamanda bozkır kültüründe) atın çok önemli bir yeri vardır. Örneğin Türk halk inançlarında yer alan Boz Atlı Yol tengrisi yolda kalan, sıkıntıya düşen, darda kalanların yardımına koşan bir varlıktır, Karaçay-Malkar Türklerindekız tarafına söz kesilmeye gidildiğinde, kızın babasına ve süt annesine birer at hediye edilir. Yalnız hediye edilen atlara binilmez ve at kızın dayısına hediye edilir. Aynı zamanda atın nazara karşı etkili olduğuna dair bir inanç vardır. Kapılara asılan at nalları ve nazar boncuklarında kullanılan at kılları bunun en güzel örnekleri arasındadır.
Türkler yaklaşık 5500 yıl önce atı evcilleştirdiler. O zamandan beri at insanoğluyla beraber sahnede yer almakta. Geç evcilleşmiş olmasına karşın çiftçilik, ulaşım imkanları ve savaşlarda getirdiği üstünlüklerle, sosyal hayatı olumlu yönde değiştirmiştir. Bir anlamda medeniyetin gelişmesine büyük katkıda bulunmuştur.
Bütün bunların yanında atın sahibine bağlı son derece duygusal bir hayvan olduğunu da unutmamak gerekir.
Konuyu dağıtmadan söylemek gerekirse.. Bizlerle yüzyıllardır beraber olan bu hayvan azıcık saygıyı ve sevgiyi  haketmiyormu? Sucuk ve kıyma olmasından bahsetmeyeceğim bile..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder