12 Kasım 2010 Cuma

Saçmalıyorum öyleyse varım!


Hela, Taharet, Hararet, Tayyare, TAHTEL BAHİR!! Bunlar telaffuz ederken en çok eğlendiğim kelimeler!! Eski türkçe ve farsçanın karışmış olduğu kanısındayım! Tahtel bahir dediğimiz alet hem suyun altında gidebilen hemde savaşan bir makine..Anlayacağınız günümüz denizaltısı..Nükleer olanından hemde..




İhsan Oktarın Kitbul hiyel isimli romanında çılgın mucit Yafes Çelebinin tasarımını yaptığı alet namı diğer..Denizaltını çok anlatmayacağım size, içerisinde barınması ve kumanda etmesi oldukça zor bir araç..Burada çalışan personelın kıyafetleri ve erzağı bile özel oluyor..Psikolojik olarakta oldukça zorlayıcı..Çok azımız daracık bir alanda güneş ışığı görmeden yaşamak ister..


Pekii..O zaman az güneş ışığı ve yüksek basınç seven canlıları size anlatmama izin verin..


Dragonfish! 30-60 cm boyutu olan bu hayvanla hiçbirimizin karşılaşmak isteyeceğini sanmıyorum..Zaten oda bizi istemez! 250- 5000 feet derinliğinde yaşayan bir canlı..Bahsedilen derinliğe nerdeyse hiç gün ışığı gelmiyor, basınç çok yüksek ve yiyecekte az..Ayrıca ışığa duyarlılığı çok az..Işığa bu denli duyarsız bir hayvanın neden sağında solunda ışıklar yaktığı ise ayrı bir merak konusu..Bazılarının biyolüminensans yapan alt seviyeli organizmalarla  beraber yaşadığı için istemsiz olarak ışık yaymasıda söz konusu olduğu düşünülmekte.



Anglerfish..Benden nekadar uzaksa bende o kadar mutluyum..Kocaman ağız, Dibe düşen en ufak bir kırıntıyı bile kaçırmamak için oldukça uygun..Işıkta saçıyor..



En sevmediklerimden biri işte! Pelican eel..Amaçsız derecede büyük bir ağız uzun ve ince bir vücut..1 metreye kadar ulaşıyor boyu..Neyseki çok nadir görülen bir tür. En harika yanı ise 8000 metre derinlikte yaşıyor olması..Evet istesekte göremeyiz!


Birtane daha! Viperfish..250- 5000 feet derinlikte..Yanılmıyorsam 40-60 yıl yaşayabiliyor..Boyutları yine 60 cm civarında..Bildiniz yüzeye çıkamıyor buda!


Dumbo Octopus. Bir derin deniz ahtapotu.. Başının kenarında bulunan kulakçıklar Walt Disneyin Dumbo isimli çizgifilmindeki filin kulaklarını andırdığı için verilmiş..Diğerlerinden daha sevimli

Ben derin deniz hayvanlarından çekiniyorum..Gerçekten! Sizler sevdik biz bunları diyorsanız..Daha farklı türleride tanıtırım..
İsteğinizi yorumlar kısmına bırakabilirsiniz:))

2 yorum:

  1. ''az güneş ışığı ve yüksek basınç'' sanki beni anlattın.

    Favorim viperfish.

    YanıtlaSil
  2. az güneş ışığını anlayabilirim ama yüksek basınç nereden geliyor??

    YanıtlaSil